Kathleen ijvert voor het behoud van de scholengemeenschappen

Door Kathleen Krekels op 12 juni 2018, over deze onderwerpen: Basisonderwijs, Hervorming Secundair Onderwijs, Planlast

Er zijn vandaag heel wat bezorgdheden over de scholengemeenschappen. Een scholengemeenschap is een verzameling van verschillende scholen van eenzelfde onderwijsniveau (basis- of secundair onderwijs), al dan niet van eenzelfde onderwijsnet, die samenwerken op diverse vlakken (logistiek, studieaanbod, …). Met de hervorming van het secundair onderwijs wil men ook voor de scholengemeenschappen een optimaler schoolconcept uittekenen. Vlaams parlementslid Kathleen Krekels pleit ervoor om de bestaande scholengemeenschappen te behouden en – indien gewenst - van daaruit grotere schoolsamenwerkingen op te starten.

De vraag om de scholengemeenschappen te behouden klinkt steeds luider. De minister staat daar voor open. Ze beaamt dat de vraag leeft om te kunnen blijven samenwerken en engageert zich om de keuzevrijheid voor scholen maximaal te garanderen in het voorstel. “Er moet nu dringend duidelijkheid komen,” vindt Krekels, die de gebrekkige communicatie betreurt.

Kathleen Krekels wil vooral niet dat we dezelfde weg inslaan als met de ondersteuningsnetwerken. Daarin werd ook maximale netoverschrijdende samenwerking gegarandeerd, maar de facto werd door de koepels druk uitgeoefend om bij een netwerk van het eigen net aan te sluiten. Zo zijn er goede bestaande samenwerkingen teloorgegaan. “Dit scenario wil ik met betrekking tot de scholengemeenschappen absoluut vermijden,” zegt ze. “De keuze om nu, al dan niet, in nieuwe en/of grotere samenwerkingsverbanden te stappen moet bij de directie liggen en niet bij de onderwijsverstrekker.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is