Ondanks corona toch creatief aanbod in de scholen

Door Kathleen Krekels op 3 maart 2021

Ondanks de coronapandemie gaan 156 scholen toch aan de slag met een creatief cultureel aanbod via dynamoPROJECT. “Kwalitatieve en professionele cultuureducatie is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van kinderen,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Krekels die de cijfers opvroeg bij onderwijsminister Ben Weyts. “Het is goed nieuws dat de scholen, ondanks de beperkingen door de coronamaatregelen, toch hun weg vinden naar dat creatief aanbod.”

Het Vlaams onderwijs heeft een belangrijke opdracht in het laten kennismaken en het warm maken van jongeren met cultuur. Via Cultuurkuur vinden school en de meer dan 1700 cultuureducatieve organisaties elkaar. Via dynamoPROJECT krijgen scholen tot 2.000 euro subsidie voor creatieve schoolprojecten samen met een externe culturele partner.

Tussen 1 februari en 30 juni zetten 107 basisscholen en 43 secundaire hun creatiefste beentje voor en zetten leerlingen in de schoenen van een kunstenaar of dompelen ze onder in een intensieve kuur drama en expressie. “Weliswaar gaat het om minder projectaanvragen dan in het pre-coronatijdperk, maar ondanks alle strenge maatregelen gaan scholen toch op zoek naar ondersteuning van buitenaf om de onderwijsdoelen die betrekking hebben op cultuur op een creatieve manier in te vullen,” zegt Kathleen Krekels. “De scholen kunnen deze initiatieven coronaproof laten plaatsvinden. Dat kan ofwel via afstandsonderwijs, maar ook in de klasbubbels zelf aangezien kunstenaars en cultuureducatieve organisaties ook essentiële derden zijn," zegt Kathleen Krekels.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is