Volgens de progressieve oppositiefracties moet elk kind in de basisschool op het einde van het jaar automatisch overgaan. “Groen en sp.a slaan de bal compleet mis,” vindt Krekels. “Welke boodschap breng je dan eigenlijk? Dat de toelating om over te gaan op voorhand al binnen is? De N-VA wil duidelijke en ambitieuze verwachtingen. We moeten het allerbeste uit elke leerling halen en niet meegaan in de nivellering van ons basisonderwijs. Het is aan de school om hun visie rond zittenblijven uit te werken en dit in lijn met hun pedagogische visie. Voor N-VA kan dat niet worden opgelegd door de politiek," vervolgt ze.

Het Vlaams onderwijs kent een hoog percentage van leerlingen die een jaar over doen. “We moeten alternatieve pistes ten volle benutten,” zegt Kathleen Krekels. “Ik kaartte eerder al aan om de piste van de zomerschool verder te verkennen. Voor sommige kinderen is zittenblijven wél de juiste oplossing. Dat is geen straf, wel even stilstaan om daarna weer vooruit te kunnen. De school moet daarover kunnen beslissen. In basisscholen gebeurt dit in overleg met alle betrokkenen: directie, leerkracht, zorgleerkracht, CLB en ouders. Voor het welbevinden van de leerling is het belangrijk dat ook zij betrokken worden in het proces dat voorafgaat aan het nemen van de beslissing.”

Basisscholen hebben de bevoegdheid om voor een leerling tot zittenblijven te beslissen. Sinds 1 september 2014 moeten scholen deze beslissing nemen na overleg met het CLB en moeten ze de beslissing schriftelijk motiveren en mondeling toelichten aan de ouders. Ook moet de school voortaan meegeven welke bijzondere aandachtspunten er voor deze leerling in het daaropvolgende schooljaar zijn. “Als een leerling het jaar overdoet, wordt er een echt plan uitgestippeld om de leerling zo goed mogelijk te begeleiden. Dat is een goede zaak in het belang van leerling en leerkracht,” besluit Krekels.

Onderwerpen