Stop de P(r)ietpraat

Door Kathleen Krekels op 14 november 2016, over deze onderwerpen: Schilde

Naar aanleiding van het ‘Pietenpact’ ontstond afgelopen weekend een discussie waarin een al geëvolueerde Zwarte Piet in vraag werd gesteld. “Zwarte Piet – bewust met hoofdletters – ziet zwart omdat hij door de schoorsteen moet kruipen,” reageert Kathleen Krekels (N-VA) verontwaardigd. “Zwarte Piet is helemaal niet racistisch. Hij heeft geen zwarte huidskleur, maar is door het roet verkleurd. Dat maakt deel uit van een diepgewortelde Vlaamse volkstraditie.”

Oplossing, maar geen probleem

De Zwarte Pieten zijn de laatste jaren het middelpunt van discussie en meer bepaald het al dan niet racistische karakter van het figuur. Het minderhedenforum kwam daarom met het ‘Pietenpact’, een intentieverklaring om Sinterklaas te vieren zonder raciale stereotyperingen. “Ik heb nooit de link gelegd met onze gekleurde medeburgers, niet als kind en niet als volwassene,” zegt Kathleen Krekels. Zij ziet dan ook helemaal geen probleem in het roetzwarte karakter van Zwarte Piet.

Respect voor traditie

Vandaag is Zwarte Piet een kindervriend. Meer nog, hij is de held van kinderen. Hij is populair omdat hij grapjes maakt, zotte kuren doet en acrobatische toeren uithaalt op de daken. De traditie wordt in Vlaanderen op een respectvolle en kindvriendelijke manier voortgezet. Tradities evolueren en veranderen. Het Pietenpact wil de traditie negeren en Zwarte Piet goud of rood maken. “Hoe ga je dat aan een kind uitleggen?” zegt Krekels. “Dat doodt elke fantasie.”

Laat kinderfeest een kinderfeest blijven

Het Sinterklaasfeest is in eerste instantie een kinderfeest en dat moet ook zo blijven. Door er een politieke strijd van te maken verstoren bepaalde organisaties dit feest waar alle kinderen jaar na jaar zo naar uitkijken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is