Zoveel mogelijk les voor zoveel mogelijk leerlingen

Door Kathleen Krekels op 27 mei 2020

Enkele leerlingengroepen gaan sinds 15 mei terug naar school. De meeste leerlingen hebben achter al langer dan de duur van een zomervakantie geen school meer gezien. Maar er is goed nieuws: vanaf 2 juni kunnen alle kleuters en alle leerlingen van de lagere school terugkeren naar hun klas. “Het belang dat kinderen zo snel mogelijk en op een veilige manier terug naar school kunnen, hoeft geen betoog,” zegt Vlaams parlementslid Kathleen Krekels.

Het zijn ongeziene tijden. Het onderwijs en haar schoolleiders leveren dan ook ongeziene inspanningen. Op 22 mei kondigde onderwijsminister Ben Weyts na overleg met de onderwijsverstrekkers en de vakbonden aan dat de basisscholen hun deuren terug voor iedereen kunnen openzetten. “Dat is goed nieuws voor de kinderen, ouders en leerkrachten. Alleen is de praktische organisatie een huzarenstuk. Omdat de afstandsregel (nog) niet wordt losgelaten, is het onmogelijk om 20 kinderen in een klas onder te brengen. Hopelijk bereikt de minister snel een akkoord over het al dan niet loslaten van die afstandsregel.”

De versoepeling van de vier vierkante meter-regel ligt nu op tafel. “Het is de ambitie om zoveel mogelijk les aan te bieden voor zoveel mogelijk leerlingen, op een maximaal haalbare en een maximaal veilige manier. Hopelijk vinden de scholen nadien de rust om op een mooie manier het schooljaar te kunnen afronden. Want dat hebben ze dubbel en dik verdiend.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is