Wat houdt de Youca Action Day in?

De Youca Action Day is één dag in het schooljaar waar maar liefst 15 000 jongeren zich engageren om een dag te komen werken op allerlei verschillende plaatsen. Het geld dat ze hiervoor verdienen, vastgelegd op 60 euro, gaat naar wereldwijde projecten van geëngageerde jongeren. Dit jaar gaat de opbrengst naar een jongerenproject van Plan International in Senegal.

Wat was jouw job op deze dag?

Ook ik nam deel als parlementair medewerker van Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Krekels. Samen met haar vaste medewerker, Arnout Jorissen, ging ik een dag mee op stap doorheen het Vlaams parlement. In de voormiddag stond de commissie onderwijs gepland. Hier was het mijn taak om Kathleen haar vraag om uitleg voor te leggen aan Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts. Na de commissie draaide ik nog even mee op het bureau. In de namiddag was het mijn taak om een verslag door te nemen, en hier vragen en opmerkingen op te formuleren.

Wat waren je verwachtingen?

Toen ik de vacature op de website van Youca zag staan, was ik meteen enthousiast om voor deze job te solliciteren. Het was dan ook een buitenkans om een dag te mogen meedraaien bij de Vlaamse overheid. Ik had niet zo heel veel verwachtingen. Ik vond het vooral belangrijk dat ik iets zou bijleren over de praktische werking van het Vlaams parlement, en over de concrete taken van een volksvertegenwoordiger.

Wat waren je bevindingen? Welke indruk bleef je bij?

De Youca Action Day bood mij echt een leerrijke en creatieve ervaring. Het heeft mij veel bijgeleerd over het Vlaams parlement en over de overheid in het algemeen. Tussendoor ontmoette ik de minister van Onderwijs Ben Weyts, een hoogtepunt! Hij vertelde me meer over zijn taken als minister voor het parlement en op welke manier hij te werk gaat.

Ik leerde verder hoe een commissie in zijn werk gaat, hoe er vergaderd wordt tussen de verschillende parlementsleden en wat de functies zijn van de verschillende organen van de Vlaamse overheid. Ook het zien van de moderne Koepelzaal en de verschillende commissiezalen in het parlement was echt een unieke ervaring.