Hoogbegaafdheid wordt nog steeds te vaak geclassificeerd als een luxeprobleem. Niets is minder waar. Omdat ze te weinig ondersteuning krijgen, voelen ze zich slecht op school, gaan ze onderpresteren of vallen ze zelfs uit, terwijl er in deze jongeren enorm veel potentieel zit. “Als ze voldoende kansen krijgen en begeleid worden, kunnen ze toppresteerders worden. Een rechtvaardig onderwijssysteem wil elk kind doen excelleren. Een kind dat zich structureel verveelt op school, ontnemen we kansen en dat willen we in de toekomst vermijden door voldoende kennis en expertise uit te bouwen zodat geen enkele hoogbegaafde nog door de mazen van het net glipt.”

Een school die aandacht besteedt aan een stimulerende omgeving voor de sterke eigenschappen van hoogbegaafde leerlingen kan ervoor zorgen dat hoogbegaafde jongeren zich optimaal ontwikkelen. “Tijdens de vorige legislatuur dienden we een resolutie in met één doel: hoogbegaafdheid op de agenda zetten en de nodige ondersteuning vragen. Dat gebeurt vandaag met de ondersteuningsimpuls van de onderwijsminister. Naast een expertisecentrum, worden vier scholen uit het secundair en negen scholen uit het basisonderwijs geselecteerd om concrete acties verder uit te werken. Deze expertise kan nadien breder worden vertaald naar alle Vlaamse scholen en dat is een goede zaak voor alle hoogbegaafde jongeren,” zegt Kathleen Krekels.

Het expertisecentrum krijgt € 59.713 om het hoogbegaafdenbeleid verder vorm te geven. Basisscholen Erasmus uit Deinze, De Ark uit Heverlee, De Kleine Icarus uit Gent, De Boomhut uit Sint-Andries, de vrije basisschool uit Anzegem, Sancta Maria uit Leuven, ’t Kofschip uit Edegem, Sint Cordula uit Schoten en Pientere Piste uit Deurne krijgen elk € 31.031. De Sint-Jozef Humaniora uit Brugge, het GO! Atheneum uit Geraardsbergen, het Sint-Pieterscollege uit Leuven en het GO! Koninklijk Lyceum uit Antwerpen krijgen elk € 39.552.

Onderwerpen