Kathleen Krekels openhartig over haar strijd tegen borstkanker

Door Kathleen Krekels op 28 december 2018

Kathleen Krekels (50, N-VA) heeft borstkanker en ondergaat vandaag een heelkundige ingreep om het kwaadaardige gezwel te verwijderen. “Ik put moed uit de vele blijken van medeleven. Uiteraard zal de ziekte ook invloed hebben op mijn werk als schepen en Vlaams Parlementslid, maar ik ga hier sterker uitkomen.”


Kathleen Krekels kreeg het verdict enkele weken geleden te horen. “We kennen allemaal wel iemand met kanker en weten hoe ingrijpend en vernietigend de ziekte kan zijn. Zoals velen dacht ik dat het mij niet zou overkomen, dat ik niet kwetsbaar was. Tot je iets voelt en voor alle zekerheid toch maar een afspraak bij de dokter maakt. Hij twijfelt, verwijst je door, er volgen verschillende onderzoeken en dan valt het verdict: een kwaadaardig gezwel van vrij agressieve aard. Het moet eruit.'”

Intussen is de eerste schok verwerkt en vandaag ondergaat de politica de dringende operatie. Kathleen Krekels: “Verschillende onderzoeken waren nodig om de precieze aard van de ingreep te bepalen. Het waren dagen van onrustig afwachten. Gelukkig wordt het een borstsparende ingreep. De afgelopen dagen waren best vreemd. Ik voelde me vrij goed, maar in mijn hoofd speelden zich allerlei scenario's af. Kerstmis bood een goede afleiding. In het gezelschap van familie en vrienden voelde ik me goed en ontspannen. Ze hielpen me te relativeren.”

“De kerstperiode bood ook gelegenheid tot het uiten van emoties”, vervolgt Krekels. “Ik kon de ander zeggen dat ik hem of haar graag zag, dat kleine onenigheden geen afbreuk deden aan de liefde voor elkaar. Dat mijn gezin en mijn familie het kostbaarste goed is en dat ik mijn papa, waar ik nog maar heel recent afscheid van moest nemen, zo ontzettend mis.”

Kathleen Krekels wil haar emoties delen. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat de operatie waar ze voorstaat haar angstig maakt. “Gelukkig is er veel ervaring, veel deskundigheid over het verwijderen van een borstkankergezwel. Dat stelt me gerust. De dokters kunnen veel. Het komt allemaal wel goed, denk ik dan.”

“De operatie van vrijdag is echter slechts het begin. Nadien volgt nog een hele nabehandeling. Die wordt pas bepaald na de operatie en de analyse van het gezwel. De dokter geeft me toch al voorzichtig mee dat het mogelijk een combinatie wordt van chemo, bestraling en hormonenkuur. Dat is nog niet zeker, maar ik houd dat scenario al in het achterhoofd. Dan kan het nadien alleen maar meevallen. Afwachten dus.”

Goede raad doet goed. 

Maar het sterkt Krekels dat ze de strijd niet alleen aangaat. “Kanker schept een band”, ondervindt ze. “Mensen die hun strijd reeds gestreden hebben, spreken me aan en geven me moed en goede raad. Dat doet deugd.”


Welke weerslag dit alles zal hebben op haar job als politica, is nog onduidelijk. Op 7 januari moet ze de eed afleggen als herverkozen gemeenteraadslid in Schilde en ook de Vlaamse verkiezingen, waarvoor ze wellicht opnieuw kandidaat zal zijn, naderen. "Mijn agenda staat vol met afspraken, momenten van overleg, vergaderingen, aanwezigheden op evenementen… Ik zal heteen beetje moeten lossen, maar eenvoudig is dat niet. Ik stel niet graag teleur. Toch zal het mijn lichaam zijn dat mijn agenda de komende maanden zal bepalen, alsook de manier waarop mijn gestel en mijn geest reageren op de nabehandeling. Ik hoop voor iedereen, inclusief mezelf, dat het allemaal zal meevallen. Ook diegenen die in een gelijkaardige situatie zitten, wens ik veel sterkte toe. We gaan een moeilijke tijd tegemoet, maar komen hier sterker uit, daar ben ik zeker van.”

Uit: Gazet van Antwerpen, 28 december 2018, pagina 18, geschreven door Jan Auman

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is