Op 12 maart 2014 keurt het Vlaams parlement het M-decreet goed waardoor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften les kunnen volgen in een school voor gewoon onderwijs mits redelijke aanpassingen. Deze regering verbindt zich ertoe het M-decreet te evalueren en waar nodig bij te sturen. “En dat is wat er vandaag ter bespreking voorlag in de commissie onderwijs,” zegt Krekels. “Het is een goede zaak dat leerlingen sneller naar het buitengewoon onderwijs zullen kunnen schakelen. We hebben altijd vooropgesteld om het M-decreet door een realistische bril te bekijken. Het uitgangspunt daarbij is: gewoon onderwijs als het kan, buitengewoon onderwijs als het nodig is."

Met betrekking tot de ondersteuning in de scholen voor gewoon onderwijs werden de volgende bezorgdheden tijdens de bespreking door Kathleen Krekels op tafel gelegd:

  • De expertise van de interventieteams voor de begeleiding van leerlingen met gedragsstoornissen moet Vlaanderenbreed worden ingezet.
  • Er moet nog gewerkt worden aan het imago van het CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) zodat ouders bij de CLB’s een betrouwbare partner vinden.
  • Het M-decreet voorziet in een Vlaamse bemiddelingscommissie voor klachten, maar dit moet nog meer bekend worden gemaakt.
  • Het leerlingenpaspoort is een goede zaak want het zal de planlast drastisch verminderen. Wel kan de overheid de data beter bijhouden in plaats van een private partner zodat de privacy gegarandeerd wordt.
  • Het is een goede zaak dat er middelen worden vrijgemaakt voor de coördinatie van de ondersteuningsnetwerken. Nu worden de directeurs belast met deze taak en bij hen staat het water al aan de lippen. De coördinatie mag echter niet gebeuren met middelen bedoeld voor leerlingen, wel met middelen die bedoeld zijn voor leraren.
  • Er zijn nogal wat zorgen over de ondersteuning van doven en blinden (type 6 en 7). De ondersteuning die er al was, moet behouden worden. Voor de STOS-leerlingen (spraaktaalontwikkelingsstoornis) moet een overgangsmaatregel worden uitgewerkt zodat ze op 1 september 2018 kunnen worden begeleid in het gewoon onderwijs.
Onderwerpen