Minder planlast

De N-VA is positief verrast dat de onderwijskoepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KOV) meer helpende handen in de klas wil en dus het N-VA-pleidooi bevestigt dat er minder personeelsleden in de tussenstructuren mogen blijven hangen. “Er is immers grote nood aan extra handen in de klas,” zegt Krekels. “Al stel ik in vraag of onderwijsassistenten meer zuurstof in de scholen gaan blazen. In de eerste plaats moeten we werk maken van planlastvermindering. Ook daar spelen de onderwijskoepels een grote rol in.”

 

Betere omkadering basiszorg

Een ander groot probleem is het dreigend tekort van leraren. Kathleen Krekels: “Het tekort aan leraren moet niet worden opgevangen door onderwijsassistenten, maar wel door werk te maken van een aantrekkelijke lerarenloopbaan met onder andere een betere omkadering basiszorg, het ontnemen van administratieve lasten en extra uren kinderverzorging.”

 

Kijken bij de buren: Nederland

In Nederland werkt men reeds met onderwijsassistenten. “Daar zien we een devaluatie van het lerarenberoep omdat deze assistenten in de praktijk vaak zonder begeleiding voor de klas staan. En we willen juist meer kwaliteit in ons onderwijs,” besluit Kathleen.

Onderwerpen