“Als er een groot capaciteitstekort in het buitengewoon onderwijs dreigt, moeten we kort op de bal spelen. In Antwerpen is het tekort het nijpendst, maar ook in andere Vlaamse provincies dreigt een capaciteitstekort.”

Excellent onderwijs voor elke leerling is het adagium in het Vlaamse regeerakkoord met betrekking tot onderwijs. “Dat geldt ook voor kinderen met zorgnoden,” zegt Kathleen Krekels. “Voor wie gewoon onderwijs niet mogelijk is, biedt het buitengewoon onderwijs de best mogelijke omkadering.”

Maar daar dreigt nu een plaatstekort. Dat blijkt uit de cijfers die Krekels opvroeg bij de onderwijsminister over het aantal weigeringen in het buitengewoon onderwijs. Die zijn grotendeels te wijten aan een tekort aan plaatsen op een school.

Het plaatstekort is het grootst in de centrumsteden en voor type 9 (autismespectrumstoornissen). In het kleuteronderwijs van de provincie Antwerpen zijn de cijfers het meest alarmerend. In het schooljaar 2019-2020 werden 23,1% van de kleuters geweigerd.

 “In Antwerpen werd al voorzien in noodcapaciteit. Dit jaar maakte de Vlaamse regering voor het eerst extra capaciteitsmiddelen vrij, die specifiek bestemd zijn voor het buitengewoon onderwijs. Het is belangrijk om een duidelijk zicht te krijgen op het aanbod van alle types in het buitengewoon onderwijs,” zo maakt Kathleen Krekels op uit het antwoord.

“Op basis daarvan moeten we onze middelen inzetten. De Vlaamse regering maakte al 360 miljoen euro vrij voor bijkomende capaciteit in de periode 2020-2024. In het  begrotingsjaar 2020 is er voor het eerst een bedrag van ruim 7 miljoen euro voorzien dat prioritair kan worden ingezet voor extra capaciteit in het buitengewoon (basis)onderwijs. In de loop van 2021 komt er een update zodat de middelen de grootste noden kunnen volgen.”  

Onderwerpen